Környezetbarát megoldások

Ökozacskók, ökoszatyrok

Többen kérdeztek már az ökozacskók anyagáról, írok róla hosszabban. Tüllből készülnek, műszálasok, mert az a cél, hogy tartósak, sok évig használhatóak legyenek, így kiváltsanak több száz (ezer?) bolti műanyag zacsit. Környezetvédelmi szempontból valóban jobb lenne a vászon, de ezt jobban szeretik az emberek, tehát nem tökéletes megoldás, de a komfortzónán belül marad vele az ember, és mégis ezerszer jobb, mint a megszokott. Az elsőket függönymaradékból varrtam, saját célra, tehát újrahasznosítottam egyben. De a hálós, tüll jött be leginkább. Itt írtam is róla, és csináltam elkészítési útmutatót is. Ez alapján bárki el tudja készíteni, bármilyen anyagból. 📷:)

https://oltogeto.blogspot.com/2017/10/okocucc.html

Egy tökéletes világban nem használnánk műanyagot. Egy ideális világban nem is mennénk bevásárolni, hiszen megtermelnék mindent magunknak, így nem kellenének zacskók, és nem lenne szállításból adódó környezetszennyezés se.

     

Sajnos, az önellátás a nagy többség számára megoldhatatlan. A legtöbben rákényszerülünk, hogy boltba, piacra járjunk. Képesek vagyunk „engedményeket tenni” tehát saját zacskókkal, dobozokkal felszerelkezve vásárolni, de nem mindenki tud teljesen elszakadni a műanyagtól. Valljuk be, nagy előnye a sok hátránya mellett, hogy tartós. Persze, a vászon is az, nekem van több, mint 10 éves szatyrom is, de mást tud a vászon, és mást a tüll. A tüll egyfajta kényelmet nyújt, amiről vagy lemondasz, vagy nem, a te döntésed. Én biztos, hogy nem kritizálnék senkit. 😊 A tüll szellőzik, és az eladó kibontás nélkül is látja, mi van benne. Sok évig használható, és így kivált rengeteg műanyagzacskót. Kis lépés, de ezekkel a kis lépésekkel jutunk előre. 🌿 Én személy szerint a műanyag kulacsokhoz is ragaszkodom. Az üveg remek lenne, ha nem lenne nehéz, és nem lenne törékeny. A biztonság és a kisebb súly érdekében a műanyag mellett döntöttem. Környezettudatosan gondolkozni, az én véleményem szerint azt jelenti, hogy az általam bevállalható lehető legtöbbet teszem a Föld érdekében. Nem mondok le mindenről, de igyekszem minimalizálni a lábnyomom. Persze, nem csak a bevásárlás terén. 😊

Arctisztító korongok

Környezetbarát alternatíva a vattapamacsra. 🙂 3 rétegű korongokat varrok: felül pamut, alatta vastag, nedvszívó réteg, alul frottír. Kézzel is, géppel is könnyen moshatóak.